Wyspa Orzecha Kokosowego – Wietnam (4)

Orzech kokosowy – Z tego robi się wyśmienite cukierki. ( zob. galerię)

Wietnam - Wyspa Orzecha Kokosowego zaprasza, fot. Wł.Arboczius

Wietnam – Wyspa Orzecha Kokosowego zaprasza, fot. Wł.Arboczius

Wycieczka po Mekongu może zaprowadzić w wiele ciekawych miejsc. Jedno takie miejsce to „Wyspa Orzecha Kokosowego”. Podobno mieszkańcy mają tu kościół Orzecha Kokosowego i czczą orzech kokosowy na równi z Bogiem.

Nie wiem na ile to prawda , ale coś w tym musi być. Wszystko to co posiadają , zawdzięczają palmom , które porastają całą wyspę , no i orzechom kokosowym , które na tych palmach rosną. Dlatego palmy i orzechy kokosowe mają taką wartość dla tutejszych mieszkańców.

Oczywiście przy handlu wyrobami z orzechów kokosowych czyli: ciastkach’ cukierkach itp. rozwinął się tradycyjny handel czyli : wszystko to co może turystów zainteresować. Od pospolitych sukienek i bluzeczek do wyrobów nielegalnych z punktu widzenia celników na lotniskach.

Wietnam - Czemu u nas tak się nie nosi zakupów? fot. WlArboczius

Wietnam – Czemu u nas tak się nie nosi zakupów? fot. WlArboczius

Można tu więc kupić paski lub portfele z krokodylej skóry i wszelkiego rodzaju trunki alkoholowe z dziwnymi zwierzakami w środku. Ja zakupiłem buteleczkę alkoholu z małą kobrą , trzymającą czarnego skorpiona w pysku. Tubylcy zachwalali ten trunek jako środek na potencję dla mężczyzn , a kobietom reklamowali , że dobrze wpływa na płodność.

Niestety nie spróbowałem czy z tą męskością to prawda , bo buteleczka stoi w barku do dzisiaj.. Dopiero po pewnym czasie dowiedziałem się , że towar jest nielegalny i na granicy mogłem mieć spore kłopoty o czym wtedy nie wiedziałem, ale było – minęło.

Porces produkcji cukierków kokosowych, z których słynie wyspa jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest to swego rodzaju modlitwa, którą mieszkańcy przekazują sobie z ust do ust.

1. Krok – Palmy z orzechami są specjalnie czczone i pielegnowane. Tubylcy odnoszą się do nich z największą godnością.
2. Krok – Orzechy kokosowe zbierane są w określonych, ściśle przestrzeganych okresach. Bo tylko wtedy zapewniona jest najlepsza jakość orzecha kokosowego
3. Krok – Tubylec ze zwinnością małpy wdrapuje się na palmę po czym odcina orzechy i każdy orzech kokosowy transportuje z ostrożnością na ziemię. Nie może ich po prostu zrzucać , bo popękane , nie miałyby by już jakiejkolwiek wartości
4. Krok – Orzechy kokosowe są transportowane do ” zakładów produkcyjnych” , gdzie po rozłupaniu wydobywa się z nich zawartość: mleczko kokosowe i miąższ
5. Krok – Przy użyciu pras, wyciska się z nich zawartość ” do ostatniej kropli”
6. Krok – W dużych kadziach płynny syrop podgrzewa się aż do uzyskania dużej gęstości, wręcz o konsystencji ciasta
7. Krok – Ciastopodobny kokos roluje się i tnie na kawałki
8. Krok – Te kawałki formuje się w kształt cukierków i pakuje najpierw w papierki a potem do opakowań zbiorczych

Wietnam - Wyspa Orzecha Kokosowego - pakowanie cukierków, fot. Wł. Arboczius

Wietnam – Wyspa Orzecha Kokosowego – pakowanie cukierków, fot. Wł. Arboczius

Cukierki są przepyszne. Turyści kupują ile tylko można. Jeśli ktoś zawędruje na wyspę Orzecha Kokosowego w Wietnamie to polecam kupować „ile się da”.

Zobacz Galerię – Galeria – Wyspa Orzecha Kokosowego

Podziel się tym wpisem ze znajomymi !

7 komentarzy o: “Wyspa Orzecha Kokosowego – Wietnam (4)

  1. Ekstra zdjęcia. To musiała być dla Ciebie znakomita przygoda. Swoją drogą ciekawe jest jak te orzeszki smakują 😉 Skoro mówisz, że dobre to jakoś przydałoby się je zdobyć, a na Wietnam mam raczej nie po drodze 😉
    Marek ostatnio opublikował…Koła metalowo-gumoweMy Profile

  2. Po przeczytaniu artykułu aż mnie naszła chęć na zjedzenie takiego cukierka. Jak kiedyś tam pojadę to zastosuje się do rady i kupię ile tylko się da 🙂

Dodaj komentarz

Wymagane imię i adres email.Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge