Pekin – Kaczka Po Pekińsku – „Beijing Duck”

Kaczka Po Pekińsku – Symbol Pekinu

Nie wybrażam sobie być w Pekinie i nie spróbować chociaż raz Kaczki po Pekińsku , czyli „Beijing Duck”. W Polsce różni znani telewizyjni kucharze – celebryci demonstrują dumnie swoje przepisy na kaczkę, ale szczerze mówiąc niewielkie mają pojęcie o prawdziwej Kaczce po Pekińsku.

Nie dziwię się, bo nawet w samym Pekinie, gdzie kaczkę oferuje się w setkach restauracji, trudno jest znaleźć taką, która miałaby właściwy wygląd i tradycyjny smak. Prawdziwa Kaczka po Pekińsku powinna mieć brązową, błyszczącą, chrupiącą skórkę i delikatne, soczyste mięso.

Historia Kaczki po Pekińsku liczy prawdopodobnie ponad 600 lat , a najlepsze restauracje trzymają w tajemnicy przepis na jej przyrządzanie.

Generalnie moja wiedza na ten temat, wygląda następująco: najpierw hoduje się kaczki specjalnego gatunku do określonej wagi. Przez pierwsze 45 dni kaczka biega sobie szczęśliwie na wolnym wybiegu. Następne 15-20 dni nie wyglądają już tak różowo, ponieważ kaczka jest przymusowo karmiona 4 razy dziennie, do osiągnięcia wymaganej wagi .

Kiedy kaczka osiągnie już powyższą wagę, unicestwia się ją i obiera z pierza. Następnie,  poprzez otwór w tylnej części kaczkowego ciała usuwa się wszystkie wnętrzności. Potem przez ten sam otwór nalewa się  do środka gorącej wody, a otwór zaszywa.

Tak przygotowaną kaczkę – oczywiście wcześniej namoczoną w preparatach i przyprawach, będących tajemnicą restauracji – zawiesza się w specjalnym piecu. Są dwa rodzaje szkół pieczenia kaczki. Jedna szkoła mówi o piecu zamkniętym, a druga otwartym. Następnie kaczka jest pokrywana warstwą syropu maltozowego, który później nadaje jej charakterystyczny brązowy połysk.

Kaczkę piecze się powoli, używając drzewa owocowego: gruszy albo jujuby. Drzewo musi być odpowiednio suche , żeby nie wydzielało za dużo dymu podczas spalania.

Taki sposób pieczenia powoduje, że mięso kaczki staje się delikatne, soczyste i miękkie – jakby ugotowane – natomiast skórka brązowa, lśniąca i chrupiąca o lekko słodkawym posmaku.


Teraz przychodzi kolej na mistrza ceremonii, kucharza, który na oczach zgłodniałych konsumentów restauracji zręcznie kroi kaczkę na plasterki i układa na talerzu, obok kawałków zielonej cebuli, ogórków i słodkiego sosu z fasoli.

Naleśniki do Kaczki po Pekińsku, fot. Wł. Arboczius

Naleśniki do Kaczki po Pekińsku, fot. Wł. Arboczius

Kaczkę spożywamy w sposób następujący: kładziemy na dłoni mały, cieniutki naleśnik, na nim zamoczony w słodkim sosie fasolowym kawałek kaczki przy użyciu pałeczek, na to ogórek i cebulkę. Naleśnik następnie zawijamy i tak przygotowanego niby-wrapa konsumujemy. Danie jest naprawdę przepyszne, ale kosztuje sporo, bo około 200-300 Juanów (100-150zł). Cena zależy oczywiście od restauracji.

Dodatki do Kaczki po Pekińsku, fot. Wł. Arboczius

Dodatki do Kaczki po Pekińsku, fot. Wł. Arboczius

Jak wspominałem restauracji w Pekinie jest wiele. Chciałbym polecić dwie:
1. Quanjude Qianmen Restaurant, powstała w 1863 roku, znajduje się przy ulicy Qianmen Street 32, tej samej, którą opisywałem przy okazji wpisu PLAC TIANANMEN. Dojazd : Metro linia 2, Qianmen Station

2. Bianyifang, najstarsza restauracja w Pekinie powstała w 1416 roku !!! Tutaj kaczkę piecze się w zamkniętym piecu i podaje w różnych zapachach: herbaty, lotosu itp. Adres: 18 Chongwenmen Outer Street, Glory Plaza 4/F Dojazd: : Metro linia 2 lub 5 , Chongwenmen Station.

Pamiętajmy, że dobre restauracje w Pekinie są oblegane i trzeba wcześniej zarezerwować miejsce, choć czasem udaje się wejść ” z ulicy”.  Na pewno jednak trzeba będzie  poczekać, aż zwolni się stolik.

Na koniec anegdotka, pewnie zmyślona, ale mnie się podoba.

Amerykański turysta wsiadł do taksówki w Pekinie i powiedział taksówkarzowi, że chciałby zjeść Kaczkę po Pekińsku i żeby ten go zawiózł do jakiejś restauracji. Niestety jak to w Pekinie, taksówkarz za cholerę nie mógł zrozumieć o co Amerykaninowi chodzi, bo jak większość taksówkarzy w Pekinie mówił tylko po chińsku.

Nastąpiły długotrwałe tłumaczenia ustne i migowe, które do niczego nie doprowadziły. Amerykanin już nieco zrezygnowany wpadł na pomysł i zaczął machać rękami naśladując ptaka. Natychmiast pojawił się uśmiech na twarzy taksówkarza i kiwanie głową z zadowoleniem, co oznaczało, że taksówkarz wreszcie zrozumiał o co chodzi. Amerkanin odetchnął z ulgą.

Jakież było jego zdziwienie, kiedy się zorientował po chwili, że zamiast do restauracji przyjechali na …..lotnisko.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi !

Jeden Komentarz o: “Pekin – Kaczka Po Pekińsku – „Beijing Duck”

  1. Naprawdę dobry wpis! Danie wydaje się przepyszne, coś mi się wydaję że jak skończę zamawiać artykuły stomatologiczne z http://dent-r.pl/ do mojego gabinetu to pokupuję co potrzebne i może jutro zrobię, pozdrawiam 😉 !

Dodaj komentarz

Wymagane imię i adres email.Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge