Owoce morza i nie tylko. Restauracje Kanton-Clifford (Guangzhou)

Owoce morza – temat przewodni restauracji Kantońskich.

2013-04-26 12.48.16Kanton to bardzo ciekawa i warta uwagi miejscowość w Chinach. Południowy klimat, ciepło, słonecznie . Chińczycy jakby inni, bardziej wyluzowani i uśmiechnięci.
Można by tu wiele pisać i na pewno napiszę kilka postów o Kantonie w przyszłości. O tym co tu można kupić, co zobaczyć , a  także o tym z czego Kanton słynie  – o Targach , chyba największych na świecie .

Dzisiaj chciałbym się skupić na kuchni , a konkretnie na restauracyjkach w dzielnicy Clifford. Jest ich tutaj bardzo dużo i przewija się kuchnia nie tylko Kantońska , również Japońska i Koreańska. Jednak  zdecydowanie dominują tutaj owoce morza.

Oglądając filmik możemy się wczuć w wieczorną, ciepłą atmosferę Kantońskiej promenady w dzielnicy Clifford,  jej sympatycznego zgiełku z  nawoływaniem uśmiechniętych dziewcząt. Głośne i serdeczne zaproszenia i zachwalanie oferowanych potraw. A jest tego mnóstwo. Dominują tu owoce morza : ryby, małże, krewetki, ośmiornice i kalmary. Wszystkie jeszcze pływają . Wszystkie potrawy na pewno świeże . Ceny bardzo przystępne 28-45  Juanów (14-22zł) , smaki zakomite , obsługa perfekcyjna – zdecydowanie polecam !!!

Podziel się tym wpisem ze znajomymi !

  1. Z tego co widać na filmiku to Chińczycy odżywiają się bardzo zdrowo i dietetyczne. Myślę ,że w ich posiłkach nie ma miejsca na konserwanty i ulepszacze. Serwowania chińszczyzna u nas to raczej dwie różne sprawy ,może się mylę . Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Wymagane imię i adres email.Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge