Jak robią naleśniki w Chinach ?

Uliczne „fast-foody” w Chinach zadziwiają. Czyli jak sie robi nalesniki ekspresowo.

Wystarczy czasem przejść się wieczorem po Chińskich uliczkach,  żeby zobaczyć przeróżnych mistrzów kuchni Chińskiej . Można  na przykład stwierdzić naocznie jak się robi naleśniki z bananami.Rzecz się dzieje nie tylko w Kantonie gdzie nagrałem ten film, ale również w pozostałych rejonach Chin .

Wystarczy mały wózeczek, jakiś blat, czasem zrobiony z blachy przenośny grill do pieczenia kukurydzy , czy mini szaszłyków, a już się biznes toczy. Widzimy dumę w oczach i na twarzy właściciela takiego biznesu. W końcu to jego własna inwestycja. Sam jest sobie sterem i żeglarzem . Nikt go nie poucza i nie strofuje, nie sprawdza kiedy przychodzi do pracy i wychodzi.

Z łezką w oku przypominają mi się lata 90-te ubiegłego wieku , kiedy to Polacy wzięli biznes w swoje ręce. Pamiętamy słynne kiełbaski z grilla oferowane wzdłuż każdej większej drogi.

Nie wiem czy to było higieniczne, ale kiełbaski były smaczne , tak jak teraz naleśniki w Chinach. I komu to przeszkadzało ???

Uczmy się więc jak sie robi nalesniki , mamy szansę coś skopiować w Chinach i wykorzystać w Polsce , czyli odwrotnie jak to zazwyczaj bywa.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi !

Jeden Komentarz o: “Jak robią naleśniki w Chinach ?

  1. Do tych kiełbasek bym kiedyś wróciła, do dzisiaj pamiętam ich smak. A co do naleśników to całkiem dobry pomysł i sposób na ich wykonanie.

Dodaj komentarz

Wymagane imię i adres email.Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge