JUMBO02

Hong Kong – Jumbo Floating Restaurant

Jumbo Floating Restaurant –  Tutaj Kręcili „Wejście Smoka”

Temat Restauracji w Hong Kongu to temat – rzeka. Można by napisać tutaj przewodnik kilkudziesięcio-stronicowy. Ograniczę się do tego co dla mnie było najfajniejsze. 

Generalnie można powiedzieć , że restauracji, barów, miejsc gdzie można dobrze zjeść jest cała masa.

Wystarczy wejść w byle uliczkę w Hong Kongu i można trafić na coś rewelacyjnego. Zacznę od końca, czyli restauracji tych najdroższych.

Najbardziej znana i naprawdę warta odwiedzenia to JUMBO FLOATING RESTAURANT. To restauracja na wodzie, jak zresztą sama nazwa wskazuje.

Jumbo Floating Restaurant jest najbardziej prestiżową restauracją w Hong Kongu.Restauracja pływa sobie w pewnej odległości od brzegu w zatoce Aberdeen, należącej do wyspy Hong Kong po stronie przeciwnej od Kowloon.

Można się na nią dostać za pomocą stateczku odpływającego z placyku „Shum Wan Pier”. Do placyku można dojechać taksówką, autobusem albo własnym autem. Parkowanie na piętrowym parkingu – bez problemu.

Dlaczego tutaj trzeba zawitać?  Trzy powody:

1. Ta znana restauracja gościła takie osoby jak: Królowa Elizabeth II, John Wayne, Chad Garvin, David Bowie, Tom Cruise, Gwyneth Paltrow itd.

2. Tutaj kręcono sceny znanych filmów:  James Bond ” The Man With the Golden Gun” ,  „Wejście Smoka „ z Brucem Lee,  „The Protector” z Jackie Chan, i inne.

3. Jedzenie bezkonkurencyjne.

Hong Kong - Jumbo Floating Restaurant, fot. Wł. Arboczius

Hong Kong – Jumbo Floating Restaurant, fot. Wł. Arboczius

Jak wygląda karta? Na bogato. Główne dania to oczywiście owoce morza, różne różniste, nawet takie o których nigdy nie słyszałem wcześniej oraz  dania dla nas , Polaków bardziej cywilizowane.

Generalnie – smacznie, świeżo i niestety drogo. Poniżej „sea food”, które możemy zamówić:

Hong Kong - Jumbo Floating Restaurant, fot. Wł. Arboczius

Hong Kong – Jumbo Floating Restaurant, fot. Wł. Arboczius

Podaję poniżej przykład jednego z wielu serwowanych tu dań. Obiadek składa się z 6 części, podawanych kolejno w odpowiednich odstępach:
1. Gotowane, świeże krewetki
2. Zupa z owoców morza z fasolą i twarogiem
3. Świeża Garoupa na parze
4. Pieczony krab z imbirem i zieloną cebulką
5. Smażony ryż w stylu ” Yeung Chow”
6. Lody

Dla zobrazowania, menu zawiera zdjęcia niektórych dań (bardzo przydatne).

Wersja dla 2, 4, lub 6 osób. Smacznego !!!
Dla ułatwienia 1HK$=0,50 zł.

Hong Kong - Jumbo Floating Restaurant, fot. Wł. Arboczius

Hong Kong – Jumbo Floating Restaurant, fot. Wł. Arboczius

Podziel się tym wpisem ze znajomymi !

Dodaj komentarz

Wymagane imię i adres email.Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge